Kensington Development

Client

Northland Regional Council Argyle Estates Ltd

Completion

approx. 2020

Contractor

Arco Group

Procurement

Single stage selective tendering

Scope of Services

Architectural

This project was designed for developer Argyle Estates Ltd in partnership with the land owner Northland Regional Council. The project is a redevelopment of a former Whangarei supermarket site at Kensington, Whangarei. Throughout the design process there were many iterations made to adapt the design to local business needs. The final design includes a new purpose built childcare centre on the northern part of the site complementing the redevelopment of the existing supermaket building which has been upgraded into a new medical precinct accomodating nine medical related tenancies accessed from a common corridor, and the other half consisting of a mix of service and retail tenancies under six separate unit titles.

The design of the childcare centre incorporates an angular form inspired by Mount Parihaka visible from the site. The façade of the buildings have been articulated with variation in height and depth to break down the massing of the linear building form. Timber cladding has been incorporated to add warmth and articulation to the façade with thermally modified NZ radiata pine sourced locally in New Zealand.

Exterior

Corridor

Wash Area

Staff Room

Kensington Development

Client

Northland Regional Council Argyle Estates Ltd

Completion

approx. 2020

Contractor

Arco Group

Procurement

Single stage selective tendering

Scope of Services

Architectural

This project was designed for developer Argyle Estates Ltd in partnership with the land owner Northland Regional Council. The project is a redevelopment of a former Whangarei supermarket site at Kensington, Whangarei. Throughout the design process there were many iterations made to adapt the design to local business needs. The final design includes a new purpose built childcare centre on the northern part of the site complementing the redevelopment of the existing supermaket building which has been upgraded into a new medical precinct accomodating nine medical related tenancies accessed from a common corridor, and the other half consisting of a mix of service and retail tenancies under six separate unit titles.

The design of the childcare centre incorporates an angular form inspired by Mount Parihaka visible from the site. The façade of the buildings have been articulated with variation in height and depth to break down the massing of the linear building form. Timber cladding has been incorporated to add warmth and articulation to the façade with thermally modified NZ radiata pine sourced locally in New Zealand.

Exterior

Corridor

Wash Area

Staff Room